Irak
Grote delen van Noord-Irak liggen in puin na decennia van oorlog en geweld. Vele christenen zijn verdreven of vermoord. Ook vandaag nog bedreigt het IS-gedachtengoed de kleine en kwetsbare kerk van Irak.
Irak
1,3 miljoen
verdwenen christenen
Oorlog na oorlog
Als Saddam Hoessein in 2003 door de Verenigde Staten en haar bondgenoten wordt verdreven, telt Irak ruim anderhalf miljoen christenen. Na het verdrijven van Saddam wordt de situatie voor christenen echter al snel slechter. Radicale islamitische groeperingen als Al Qaeda en later IS (Islamitische Staat) winnen aan invloed. In 2014 roept Islamitische Staat (IS) het kalifaat uit in grote delen van Irak en Syrië. Tijdens de opmars van vooral IS wordt veel verwoest dat verbonden is aan het christendom. Christenen krijgen drie opties: bekeren tot de islam, hoge belastingen betalen of de dood. Honderdduizenden christenen vluchten naar veiligere gebieden.
Volgens sommige schattingen telt Irak vandaag de dag nog maar 200.000 christenen. In een tijdsbestek van nog geen twintig jaar is een groot deel van de christenen uit Irak verdwenen. Veel christenen leven nu in de relatief veilige Koerdische gebieden in Irak. De christenen die zijn achtergebleven in de overige delen van Irak hebben echter ook vandaag de dag nog steeds te maken met veel tegenstand.
In 2017 werd IS verdreven uit Irak. Christenen in Irak die terug willen keren naar dorpen en steden waaruit zij zijn gevlucht voor IS, krijgen daar echter nog steeds te maken met achterstelling en discriminatie. Ze worden behandeld als tweederangs burgers. In Irak leven nog steeds veel IS-sympathisanten en (oud-)strijders van deze terreurorganisatie. Christenen zijn bang dat het geweld elk moment weer kan oplaaien.
Moslims die zich bekeren tot het christendom lopen in Irak groot gevaar. Radicale islamitische denkbeelden leven onder grote delen van de bevolking, die soms het heft in eigen hand nemen. Ook vanuit familie en andere gemeenschappen worden deze bekeerlingen (met de dood) bedreigd.
Onderwijl liggen grote delen van het land nog in puin. Aan de opbouw van de miljoenenstad Mosul (het oude Ninevé) is bijvoorbeeld nog nauwelijks begonnen. Miljoenen Irakezen, onder wie vele christenen, zijn dan ook nog niet teruggekeerd naar hun huizen en leven in vluchtelingenkampen in Irak of in andere landen.
Help vervolgde christenen in Irak en steun ze met een gift
DoneerVerhaal
De tanden uit de mond geslagen
omwille van het Evangelie
God werkt Zijn heilsplan uit. Ook in een door oorlog geteisterd Irak. Moslims worden tot Hem bekeerd. Dat gaat echter niet zonder slag of stoot. Aqbar en haar man Ali kunnen daarover meepraten...
Leestijd: 3 minuten
Lees dit verhaal
Verhaal
Terrorist Ali
beschermt nu zijn dominee
Eens zaaide hij dood en verderf: Ali uit Irak. Onverbiddelijk benam hij westerlingen het leven. Maar God greep in. Hij bracht vrede in het leven van Ali. In een geruïneerd land verkondigt Ali - die nu Eliy heet (Irakees voor Elia) de Boodschap van vrede.
Leestijd: 3 minuten
Lees dit verhaalVerhaal
Ontsnapt maar getraumatiseerd
“Mijn naam is Ayat en ik ben 21 jaar oud. Ik heb tijdens mijn gevangenschap van tien maanden en twee weken alle mogelijke ellende gezien die een mens kan overkomen.” Ayat (schuilnaam) werd ontvoerd door IS. Nu helpt ze andere vrouwen een nieuwe toekomst op te bouwen. Ze vertelt haar verhaal in één van de twee HVC-hulpcentra in Noord-Irak. Lees dit verhaal
Verhaal
Dominee Ghassan: geraakt door vervolging
Dominee Ghassan uit Irak kan relatief veilig ervoor uitkomen dat hij christen is. “Ik heb op dit moment ‘alleen maar’ te maken met verbaal geweld,” zo vertelt hij. “Dat is niet altijd zo geweest.” Tijdens de HVC Regiotour in 2018 vertelde hij zijn verhaal over zijn christen-zijn in Irak en de rol van de kerk in de hulp aan vluchtelingen. Lees dit verhaal
Verhaal
Kinderverhaal: Mijn hulp is van de Heere
‘We moeten gaan, nu!’ Rasil heeft zijn vader niet vaak in paniek gezien. Hij trekt Rasil hardhandig mee. ‘Maar de dieren,’ roept Rasil, ‘ze hebben nog geen eten gehad! Wanneer komen we terug?’ Vader geeft geen antwoord.
Nu gaat verhaal verder, jaren nadat Rasil is gevlucht. Lees dit verhaal