Echtpaar Shafqat en Shagufta ter dood veroordeeld
28 mei 2019
In juli 2013 worden Shagufta Kausar, moeder van vier kinderen, en haar verlamde man Shafqat Emmanuel opgepakt. Er zijn godslasterlijke teksten verstuurd vanaf een telefoonnummer dat op Shagufta's naam stond geregistreerd. De rechter veroordeelt ze ter dood. Ze lijken er te zijn ingeluisd.
Armoedig gezin in moeilijkheden
Shafqat is door een ongeluk verlamd geraakt en zit in een rolstoel. Sindsdien moet zijn echtgenote Shagufta voor het gezin zorgen. Zij verdient wat geld als schoonmaakster. Zowel Shafqat als Shagufta kunnen nauwelijks lezen of schrijven. Het gezin woont in de stad Gojra, waar in 2009 acht christenen werden gedood en tientallen huizen van christelijke gezinnen werden vernield. Er zou een christen pagina’s uit de Koran hebben verbrand.
Bekentenis na foltering
In juli 2013 arresteert de Pakistaanse politie het echtpaar Shagufta en Shafqat. Verschillende personen hebben sms’jes gekregen die beledigingen bevatten aan het adres van de profeet Mohammed. De simkaart met het telefoonnummer van de afzender zou op naam staan van Shagufta. De beschuldiging van godslastering maakt in Gojra een grote volkswoede los, ook al kan het politieonderzoek geen schuld aantonen. Onder druk van de woedende menigte foltert de politie de moeder en de verlamde vader en dwingt hen zo tot een bekentenis.
Bedreigingen aan rechter
Onmiddellijk komt de familie van Shagufta in actie. Via een advocaat vragen ze het echtpaar op borgtocht vrij te laten. De dreiging in Gojra is echter zo groot, dat de rechtbank dit verzoek moet afhandelen in de gevangenis. De advocaat vertelt: “Er meldden zich vier gewapende moulvies (islamitische geestelijken). De rechter werd onder enorme druk gezet. De islamitische geestelijken maakten duidelijk dat ze bereid waren om de rechter neer te schieten. De rechter greep niet in, maar bij de volgende zitting weigerde hij de zaak te behandelen.” Een nieuwe rechter wees het verzoek tot vrijlating op borgtocht af.
Veroordeling zonder bewijs
De nieuwe rechter behandelde in april 2014 ook de strafzaak van het echtpaar. De politie kon geen telefoon en simkaart overhandigen. Shagufta zegt dat ze de berichten niet heeft verstuurd. Volgens haar is het een oud nummer. Heeft iemand het SIM-kaartje gevonden en misbruikt of een nieuwe SIM-kaart op haar naam geregistreerd? Daarover is geen uitsluitsel. De rechter wist dat het echtpaar vrijwel ongeletterd is en dat er geen bewijs tegen hen is. Desondanks veroordeelde hij, vanwege de enorme druk en bedreigingen, het echtpaar tot de dood.
Wachten op beroep
De familie en advocaat van Shagufta en Shafqat wachten nu al vijf jaar op de behandeling van dit beroep. De rechters van het hooggerechtshof in Lahore vermijden of weigeren de zaak. Ook zij worden continu onder druk gezet door moulvies. Shagufta en Shafqat worden in verschillende gevangenissen gevangen gehouden. Bidt u ook voor hen?