De Pakistaanse blasfemiewet: wat is het probleem?
In Pakistan zitten meer mensen in de dodencel of zitten een levenslange gevangenisstraf uit voor godslastering (blasfemie) dan in enig ander land ter wereld. Vele landen kennen wetten die blasfemie tegengaan. Ook in Nederland was tot 2014 een wet van kracht die geldboetes of gevangenisstraffen zette op smalende Godslasteringen. Maar in Pakistan leiden deze wetten tot grote maatschappelijke misstanden.
In 1947 ontstond het land Pakistan, dat de allereerste Islamitische Republiek ter wereld zou worden. Tot die tijd hoorde het bij het overwegend hindoeïstische India, als onderdeel van het Britse koloniale rijk. Met Pakistan kregen Indiase moslims een eigen staat. Voorafgaand aan deze afscheiding hadden de spanningen tussen de verschillende religies al tot verschillende bloedbaden geleid. De Britten legden in de 19e eeuw een basis voor de blasfemiewetgeving. Hiermee hoopten ze in hun koloniën wederzijdse interreligieuze provocaties te kunnen bestrijden op basis van wetgeving.
In Pakistan leiden deze wetten tot grote maatschappelijke misstanden"
Toenemend islamitisch extremisme
Vanaf 1980 nam het islamitisch extremisme wereldwijd toe. In Pakistan kregen fundamentalistische moslims steeds meer invloed. In 1986 scherpte de islamitische regering hoofdstuk XV van het Pakistaanse wetboek van strafrecht aan. Dit boek behandelt ‘misdrijven met betrekking tot religie’. De nieuwe wetten zetten zware straffen op godslastering.
Beruchte onderdelen van deze antiblasfemiewetten zijn artikelen 295-A, 295-B en 295-C. Artikel A verbiedt opzettelijke en kwaadaardige handelingen tegen religieuze gevoelens van welke klasse dan ook. Specifieker wordt het vanaf artikel B, dat de ontering van de Koran verbiedt. Artikel 295-C verbiedt beledigingen aan het adres van de islamitische profeet Mohammed. Belediging van de Koran kan leiden tot een levenslange gevangenisstraf, belediging van Mohammed zelfs tot de doodstraf. Problematisch voor andere religies dan de islam is, dat het belijden van een andere God dan Allah wordt gezien als blasfemisch.
Het belijden van een andere God dan Allah wordt gezien als blasfemisch"
De Pakistaanse blasfemiewet gebruikt als wapen
Sinds 1986 is er een toename van het aantal blasfemiebeschuldigingen. Valse aangiften komen veel voor, de blasfemiewet wordt dan bijvoorbeeld gebruikt als wraak of om mensen uit de weg te ruimen na een conflict. Vanaf het moment dat iemand wordt beschuldigd van godslastering, is diegene samen met zijn of haar hele familie vogelvrij. Extremistische moslimgroeperingen hitsen daarbij soms menigtes op tot buitenrechtelijke executies van de aangeklaagde persoon.
Christenen zijn relatief vaak het slachtoffer en moeten op hun hoede zijn. Voor de veroordeling voor godslastering zitten op dit moment 25 christenen vast, maar ook andere minderheden worden gedupeerd. De overheid heeft het doodsvonnis nog nooit uitgevoerd, maar al velen zijn vermoord door extremisten die het recht in eigen hand namen. Ook politici en leiders die proberen de problematiek aan te pakken worden niet ontzien. Op basis van de blasfemiewetgeving is een systeem van angst en geweld gecreëerd, dat de Pakistaanse maatschappij in haar greep houdt.
Christenen zijn relatief vaak het slachtoffer en moeten op hun hoede zijn"
HVC helpt christenen die worden beschuldigd van blasfemie door zo snel mogelijk goede juridische hulp te bieden. De bedreigde families vangen we op en we dragen bij in de kosten voor levensonderhoud en scholing van de kinderen. Steun dit werk >
Verhalen van beschuldigde christenen:
De fietsenmaker
Ashfaq Masih is een eenvoudige fietsenmaker. Op een dag in 2017 komt een “heilige” Sadhu van de Miraasi kaste naar hem toe met een lekke band. Na reparatie weigert de man te betalen, omdat hij een Sadhu is. Ashfaq reageert: “Ik geloof alleen in Jezus Christus en niet in andere goden!” Daarop beschuldigt de man Ashfaq er al schreeuwend van dat hij de profeet Mohammed heeft beledigd. De gevangen genomen Ashfaq hangt de doodstraf boven het hoofd. Zijn familie moest onderduiken.
De psychisch kwetsbare Stephen
In maart 2019 krijgt de Pakistaanse christen Stephen Masih ruzie met zijn buren, die regelmatig op het dak van zijn huis lopen. De islamitische buren zeggen hem grove beledigingen aan de islam te hebben horen schreeuwen en doen aangifte. De politie arresteert Stephen en neemt hem mee, wat hem redt van een lynchpartij door een woedende menigte. Enkele dagen later zet de menigte het huis van Stephen en zijn familie in brand. Zijn moeder raakt gewond. Sinds zijn arrestatie zit Stephen, die zwakbegaafd is en een bipolaire stoornis heeft, in de gevangenis.
De twee neven
In februari 2018 kwamen de twee neven Patras en Sajid Masih in een bizarre situatie terecht. Met de telefoon van Patras werd op Facebook een afbeelding gedeeld, die beledigend zou zijn voor de profeet Mohammed. Patras was de telefoon al een paar dagen kwijt. Er ontstond een grote volkswoede. In een bizar politieverhoor werden beide neven gemarteld en zwaar vernederd. Sajid (foto) raakte zwaargewond toen hij in paniek het raam van het politiebureau uitsprong. Hun familie ontsnapte ternauwernood aan een lynchpartij.
De fabrieksarbeider
Maroline, de vrouw van Asif Pervaiz, vertelt wat er in 2013 is gebeurd: “Mijn man werkte in een textielfabriek. Er ontstond een discussie over de uitbetaling van het loon. Op een dag was Asif zijn mobiel verloren in de textielfabriek. Niet lang daarna werden met de telefoon beledigende teksten via sms naar een leidinggevende in de textielfabriek gestuurd.” Dankzij de steun van HVC kon zijn vrouw de afgelopen jaren een huis huren, voedsel kopen en de vier kinderen naar school sturen.
Shafqat en Shagufta
Op 20 juli 2013 arresteert de Pakistaanse politie het christelijke echtpaar Shafqat en Shagufta. Er zouden met Shagufta’s telefoon aan diverse personen godslasterende teksten zijn gestuurd met Engelstalige beledigingen. Het echtpaar wordt in 2014 ter dood veroordeeld en zit jarenlang in de dodencel in afwachting van hun hoger beroep. Tijdens het proces tegen Shafqat en Shagufta lopen de gemoederen regelmatig hoog op. Sommige islamitische geestelijken roepen op het echtpaar te vermoorden. Inmiddels is het echtpaar vrijgesproken. HVC werkte in deze zaak samen met advocaat Saif-ul-Malook, die ook Asia Bibi verdedigde.
Asia Bibi
De bekende christin Asia Bibi zat negen jaar gevangen om haar geloof. Ze werd in 2009 gearresteerd omdat ze de profeet Mohammed zou hebben beledigd in een ruzie met moslimvrouwen. Ze kreeg een woordenwisseling met een islamitische collega die weigerde een glas water van haar aan te nemen. In de ogen van haar collega was het water, dat door een christen was aangeraakt, onrein geworden. Daarop zou Asia Bibi, volgens haar tegenstanders, het christelijke geloof verdedigd hebben. De zaak van Asia Bibi werd bekend over de hele wereld.