Arrestaties christenen Nepal
15 juni 2016
Update 17-6-2016
Vandaag zijn de christenen, die afgelopen week in Nepal werden gearresteerd, weer vrijgelaten. Ook dominee Sakti Tamang is weer op vrije voeten. Wel hebben ze een verbod gekregen op evangelisatie bij scholen en andere publieke ruimtes.
Arrestaties
Donderdag 9 juni zijn er 6 mannen en 1 vrouw opgepakt en gevangen gezet in Charikot (Oost-Nepal). Zij zijn opgepakt omdat ze naast hulpgoederen ook christelijke lectuur uitdeelden aan schoolgaande kinderen. De christenen worden vals beschuldigd van het opdringen van het christelijk geloof.
Maandag werd bekend dat ook dominee Sakti Tamang uit Dolaha is gearresteerd omdat hij getuigde over Christus. Lokale dominees proberen de gevangenen vrij te krijgen, maar dat is tot nu toe niet gelukt. Het arrest is voor onderzoek met 10 dagen verlengd. “We hopen dat God door de arrestatie van de dominee nu ook een mogelijkheid geeft om het Evangelie te vertellen in de gevangenis”, vertelt een dominee aan HVC.
HVC roept op tot gebed voor deze acht christenen. Bidt of zij mogen volharden in het geloof en of ze snel mogen vrijkomen!
Toenemende druk
In Nepal bevindt zich één van de snelst groeiende kerken ter wereld. Christenen in het land hebben het moeilijk. Veel kerken zijn nog niet herbouwd na de aardbeving van vorig jaar. Ook lijkt de druk van hindoe-extremisten hoger te worden. Zo werd een kerk in Jomsom gedwongen te verhuizen naar een andere plaats door hindoeïstische buren en roepen fanatiekelingen op om huizen niet meer te verhuren aan christenen.
De hulp die christenen hebben geboden na de aardbeving in 2015 zorgden ervoor dat opnieuw veel mensen open staan voor het Evangelie. Nepalese christenen laten weten door te gaan met het verspreiden van evangelisatiebrochures.
Dreigende antibekeringwet
In de vorig jaar aangenomen grondwet wordt Nepal multi-etnisch, meertalig, multireligieus en multicultureel genoemd. Hoewel de regering met de invoer van deze wet beloofd om minderheden, zoals christenen, te beschermen, ligt de godsdienstvrijheid steeds meer onder vuur. Er wordt sinds 2014 óók gewerkt aan een anti-bekeringswet, waardoor de vrijheid om te evangeliseren of zelf een geloof te kiezen dreigt te verdwijnen. Deze ontwikkelingen leiden tot toenemende spanningen tussen hindoes en christenen. Christenen zien de toekomst bezorgd, maar ook moedig tegemoet.