Als armoede en onderdrukking je met de paplepel worden ingegoten
16 december 2021
*Voor de veiligheid van de kinderen en de medewerkers zijn de namen in dit artikel veranderd en zijn de foto's ter illustratie.
Pakistan - Pashi* is nog maar 13 jaar en hij weet het: zijn kansen in het leven zijn niet groot. Pashi's omstandigheden zijn schrijnend. Net als veel medechristenen in Pakistan is armoede hem met de paplepel ingegoten.
Het is voorjaar 2021. Pashi is zoals elke dag bezig in de werkplaats. Hij werkt in een bandenzaak; een overvolle, vieze ruimte waar hij met simpel gereedschap banden vervangt en repareert. Het werk is zwaar. Sommige banden wegen wel 15 kilo. Pashi is tenger, hij weegt ternauwernood het dubbele. Het werk is ook erg smerig. Niet alleen de randjes van Pashi's nagels zijn zwart, maar ook zijn handen, gezicht en armoedige kleding zijn bedekt met stof en viezigheid.
Er dient zich een klant aan. "Ik ben Ramshi*", zo stelt de man zich voor. "Kun jij me helpen?" "Vast wel", lacht Pashi bescheiden. De man neemt hem mee naar de weg en laat zijn motor zien. De achterband is plat. "Kun jij die voor me wisselen?"
Bijbels
Voordat Pashi aan de slag kan, moet Ramshi eerst het zware pakket van zijn bagagedrager verwijderen. Het zit vastgesnoerd met touwen. "Allemaal Bijbels en boeken", glimlacht de man, terwijl hij het zweet van zijn voorhoofd veegt. Pashi laat zijn roestige gereedschap bijna uit handen vallen. "Bij... Bijbels?", stamelt hij.
"Ja, Bijbels. Schrik je daarvan?", vraagt Ramshi en hij kijkt Pashi onderzoekend aan. "Nee. Nee meneer! Juist helemaal niet! Ik... ik kom nooit mensen tegen die Bijbels bij zich hebben", stamelt Pashi verlegen. "En ik lees zelf elke dag uit de Bijbel!", flapt hij eruit.
Verrast kijkt Ramshi de jongen aan. "Lees jij elke dag in de Bijbel? Ben je christen?" Hij legt zijn grote hand op Pashi's schouder. "Dan zijn we broeders, jongen."
De man vertelt dat hij evangelist is en dat hij er elke dag op uit trekt met zijn motor. Zo verspreidt hij Gods Woord onder Pakistani. "En jij? Werk jij hier elke dag?"
Pashi struikelt bijna over zijn woorden. Wat is hij blij dat hij een medechristen ontmoet! Dat gebeurt bijna nooit. En ja, hij werkt elke dag in de bandenzaak. Wel zes dagen per week, vaak twaalf uur per dag. En zijn baas, zijn baas zet hem voortdurend onder druk. Hij wil dat Pashi het christelijk geloof afzweert en zich bekeert tot de islam.
En thuis? Hoe is het thuis? Eigenlijk precies hetzelfde. Veel armoede. Zijn ouders verrichten zwaar werk in een steenfabriek. Weinig inkomsten. Uitsluiting. Lijfstraffen. Pashi vertelt het allemaal aan evangelist Ramshi. Bewogen luistert de evangelist naar hem. "Weet je", zegt hij, "Ik ben niet alleen evangelist, maar ook hulpverlener. Ik help kinderen van christenen die onderdrukt worden. Mogelijk kan ik wat voor jou betekenen. Hier heb je mijn telefoonnummer. Bel me alsjeblieft, dan gaan we een oplossing voor je zoeken." Nadat Pashi de achterband van de motor van de evangelist vervangen heeft, vervolgen beiden hun weg, hun levensweg. Vol gedachten.
Omarm een kind
Het verhaal van Pashi staat niet op zichzelf. Evangelist Ramshi kent veel kinderen zoals hij. Ramshi is immers hulpverlener binnen het HVC-project Omarm een kind. Veel kinderen van Pakistaanse christenen worden geboren in armoede en hebben weinig of geen opleidingskansen. Een leven in slavernijomstandigheden ligt vóór hen. Daar krijgen ze bijna altijd te maken met fysiek en ook seksueel geweld. Ook worden er kinderen ontvoerd, om hen te laten bedelen in de stad. Voor jonge meisjes zijn gedwongen huwelijken een groot gevaar.
Evangelisten als Ramshi hebben een groot netwerk van andere evangelisten en dominees. Zo komen ze kinderen als Pashi op het spoor. Dankzij sponsoren krijgen deze jongens en meisjes via het HVC-programma Omarm een kind onderdak, voedsel en scholing. Vooral ook onderwijs vanuit Gods Woord. Ramshi: "Daarnaast geven we ze toerusting om, met Gods hulp, staande te kunnen blijven. Want als ze zich bekeren tot de religie van de meerderheid in Pakistan, de islam, hebben hun ouders en zij ineens dezelfde mogelijkheden en kansen als iedereen. Die verleiding is natuurlijk groot. Alleen de Heere kan hen standvastigheid geven".
Pashi en andere kinderen wachten nog op een plekje binnen het Omarm een kind-programma. Ze kijken uit naar bewogen harten in Nederland. Omarmt u kinderen als Pashi?