Evangelist Hanok: vroeger hindoe, nu evangelist

  • Evangelist Hanok Nathaniel uit India

    Evangelist Hanok Nathaniel uit India

IndiaHanok Nathaniel weet waarover hij het heeft wanneer hij hindoes probeert te bereiken met Gods Woord. De evangelist, die via het HVC-programma Steun een evangelist wordt bijgestaan, was zelf overtuigd hindoe. Hij groeide op in Delhi, de hoofdstad van India, bolwerk van het hindoeïsme. Maar Hanok kwam tot bekering en geloof. Samen met zijn gezin verhuisde hij in 2014 naar een arm plattelandsgebied in Centraal-India. Daar zoekt hij onvermoeibaar naar het hart van hindoes.

  • De met doeken overspannen huiskerk

    De met doeken overspannen huiskerk

Meer dan duizend kilometer

Voordat Hanok Nathaniel tot geloof kwam in de God van de Bijbel, leefde hij het leven van een overtuigd hindoe. Hij ging naar hindoetempels en bezocht hindoefestivals. Hanok verdiepte zich in de oorsprong van het hindoeïsme en bestudeerde de Veda's, de hindoeïstische heilige geschriften. Uit interesse begon Hanok daarnaast ook met het bestuderen van de Bijbel. Hij ontdekte dat de Heere Jezus de enige Waarheid is en kwam tot bekering. Hanok nam het besluit om Delhi te verlaten en meer dan duizend kilometer te verhuizen om het Evangelie te verspreiden in een zeer armoedig gebied.

Hindoes bereiken

Door zijn uitgebreide bestudering van het hindoeïsme weet Hanok veel meer van de religie dan de gemiddelde hindoe. Dat helpt hem om met mensen in gesprek te gaan en hun bijgeloof te ontmaskeren. Hanok benadrukt dat het daarnaast van belang is om ook andere behoeften van mensen mee te nemen in de gesprekken. De evangelist probeert de harten van de dorpelingen - menselijk gesproken - in te nemen door nadrukkelijk oog te hebben voor hun persoonlijke noden. Zo denkt hij mee over goed onderwijs voor kinderen, wetend dat daar grote behoefte aan is op het platteland. Deze wijze van werken is regelmatig ontwapenend, zeker bij hindoes die negatief staan tegenover het christelijk geloof of christenen zelfs verdrukken. Daarnaast blijkt genezing op het gebed soms een middel om hindoes tot geloof te brengen.

 

Het hindoeïsme heeft de mensen op het platteland in zijn greep

 Hanok Nathaniel, evangelist 

 

Voorbeeld

De motivatie van Hanok om zijn vastigheden in Delhi op te geven is het voorbeeld dat de Heere Jezus Zelf gaf: “Hij trok de steden en dorpen door om het Evangelie te verkondigen. Hij moest daarvoor ontberingen doorstaan en werd veracht. Het leidde uiteindelijk zelfs tot Zijn kruisdood". Ook de Schotse zendeling David Livingstone en Amerikaanse evangelist Billy Graham spreken Hanok aan. "Zij motiveren me om anderen het Evangelie te brengen. Evangelisatie is hard nodig. Het hindoeïsme heeft de mensen op het platteland in zijn greep. Zij hebben de redding maar ook de vernieuwing van hun leven nodig, door het geloof in Jezus Christus.”

Gezegend werk

Evangelist Hanok ondervindt dat het vooral moeilijk is om traditionele hindoes te overtuigen. Toch zegent de Heere het werk. Toen Hanok zich in het dorp vestigde, bestond de kerk uit drie gelovigen. Ondertussen is het ledental gegroeid naar zestig personen. Gods werk gaat door. Onverhinderd.

 

Helpt u evangelisten zoals Hanok Nathaniel om hun werk te kunnen blijven doen?

Ja, ik steun een voorganger uit de vervolgde Kerk

Voor 50 euro tilt u één voorganger een volle maand boven de armoedegrens en ontvangt hij training.
Een deelbedrag geven kan ook: al voor 10 euro kunnen een dominee en zijn gezin een week lang financieel rondkomen.
Helpt u mee de boodschap van God uit te dragen?

Selecteer uw bank

Gegevens




Uw gegevens verwerken wij met respect voor uw privacy 

Blijf betrokken

Ontvang het laatste nieuws over christenvervolging via e-mail (circa 2 e-mails per maand) of per post en leef mee met vervolgde christenen!